Funktionell heminredning

När det gäller heminredning finns det nog inget rum som har så många krav på funktion och allsidighet som just vardagsrummet. Förutom att vara en plats som fungerar för tv-tittande och läsning ska vardagsrummet ofta även vara en plats där man kan umgås och ta emot besökare. Här krävs det med andra ord eftertanke och en inredning där både praktisk funktion och trivselfaktor samverkar.

Rum i rummet

Det brukar vara en god idé att satsa på en rumsindelning med flera mindre rum i rummet. Ytorna kan exempelvis ramas in med hjälp av mattor, möbler och hyllor. Stora vardagsrum kan med fördel förses med funktionella samlingsplatser som till exempel en sittdel, en arbetsplats och en matplats. Har man barn kan även en lekhörna skapa inbjudande möjligheter för alla att umgås.

Organisering

Det de flesta trivsamma och funktionella vardagsrum har gemensamt är att de ofta är välorganiserade med ett par noggrant utvalda detaljer. Här kan det vara bra att tänka på användbara förvaringsmöjligheter för att hålla ordning på småsaker. Ett exempel på en möbel som kan hjälpa vardagsrummet att se både exklusivt och stilrent ut är en stringhylla från det välkända företaget String Furniture. Förutom att vara en omtyckt designklassiker har det flexibla stringsystemet flera olika kombinationsmöjligheter och tillbehör som kan lösa förvaringsbehoven i vilket vardagsrum som helst.

Gardiner och textilier

Även om möblerna spelar en avgörande roll i ett vardagsrum är det detaljerna som avgör trivsel- och mysfaktor. Med rätt val av gardiner kan ett rum kännas både ljusare och större än det i själva verket är. Ett tips är att placera gardinerna så att ljusinsläppet maximeras. Genom att placera gardinerna vid sidan om fönstret kan de rama in istället för att täcka för. Textilier skapar mysfaktor och en ombonad känsla samtidigt som de är väldigt lätta att förnya. Plädar och kuddar kan skapa en kreativ känsla av kontraster och kulörer genom att våga mixa och leka med olika färger, former, material och mönster.

En välplacerad matta

stilig mattaEn vacker och välplacerad matta kan både rama in inredningen, hålla ihop den och fungera som en accentfärg. Den ger ett tryggt och ombonat intryck samtidigt som den verkar ljuddämpande. Det kan vara bra att tänka på att lugna ner ett färgrikt möblemang med en enfärgad matta och vice versa.

Den viktiga soffan

Soffan spelar en central roll i de flesta vardagsrum och det är aldrig fel att satsa på mjuka material som skapar en trivsam och mysig känsla. Soffor kan se ut precis hur som helst och finns i alla möjliga storlekar och former. Här kan det vara bra att i förväg fundera över familjens behov och satsa på en funktionell soffa som kommer till användning. För att skapa en ombonad känsla med ett spännande djup kan man med fördel prova att flytta ut soffan från väggen. På detta sätt kan man möblera ytan bakom samtidigt som det är betydligt enklare att städa.

Ljuspunkter, speglar och personlig touch

Taklampan i ett vardagsrum kan sätta tonen för hela rummet och bör väljas med omsorg. Det är alltid bra att satsa på en stämningsfull ljusbild genom att även använda mindre lampor som kan belysa olika delar av rummet. Speglar kan skapa både vackra och dramatiska miljöer om de placeras rätt. En spegel på väggen bakom soffan som reflekterar en vas med vackra rosor på bordet ger ett spännande väggmotiv. Noggrant utvalda växter, vackra tavlor och prydnadsföremål hjälper till att skapa den eftertraktade känslan av personlig touch.