Skapa rum utomhus

Inredning behöver inte nödvändigtvis handla om inredning inomhus, det kan också handla om att inreda en uteplats, en balkong, ett växthus och så vidare. Att skapa rum utomhus, såväl i trädgården som på uteplatsen, kan dels förlänga utomhussäsongen, dels knyta ihop inomhusmiljön med utomhusmiljön på ett enkelt och fint sätt.

Möbler för inomhus- och utomhusbruk

Det finns en hel del möbler som fungerar att ha både inomhus och utomhus, och som är enkla att flytta runt efter behov och väder. Det bästa är att skriva ner sina behov och önskemål, och sedan jämföra dem med möjligheter och utrymme. Går det att köpa trädgårdsmöbler som kan användas även inomhus? Finns det möjlighet att förlänga inomhuskänslan till uteplatsen genom att använda liknande möbler, material och växter?

De material som fungerar bra att ha både inne och ute är bland andra rotting, betong och marmor. Vissa träsorter fungerar naturligtvis också bra, men oftast är träet i utemöbler behandlat på sådant sätt att det ska fungera väl just utomhus. Därför är det viktigt att kontrollera så att det inte innehåller några medel eller kemikalier som kan vara skadliga när de kommer i kontakt med inomhusklimatet. Det är inte troligt, men kan vara värt att kolla upp för att vara på den säkra sidan. På byggvaruhus, exempelvis K-rauta.se går det att köpa trädgårdsmöbler för stora och små trädgårdar så det finns inte direkt något att skylla på gällande att man inte riktigt har plats. Är man bara lite kreativ så går det mesta att lösa. Inspiration finns det också gått om, t.ex. här.

Tips för att skapa en röd tråd

Att binda ihop inredningen inomhus med inredningen och miljön utomhus är inte så svårt som det kanske verkar. Börja med att ta en titt på färger, material, strukturer och former som finns utanför fönstret, försök sedan efterlikna dem med hjälp av inredningsdetaljer och möblemang.

Tips 1: Bestäm ett färgtema

Har du planterat vita blommor i blomlådan utanför fönstret är det enkelt att köpa vita blommor även till fönsterbrädan inomhus. Vitt och grönt skapar en fräsch och vårlik känsla, så använd gärna murgröna tillsammans med dina vita blommor både inomhus och utomhus. Det finns sorter som är anpassade för båda delar. Även rosa blommor passar till det mesta och är lätta att få tag i.

Tips 2: Matcha textilier

Investera i plädar, kuddar, sittdynor och dukar med mera som går ton i ton, och som även matchar varandra när det gäller form, textur och material. Har du sammetskuddar i soffan i vardagsrummet kan du välja att att ha likadana i rottingfåtöljen på altanen. Välj sedan ett mer slitstarkt material för övriga kuddar, men se till att de går i samma nyans som sammetskuddarna.

Tips 3: Gosiga plädar ger ett ombonat intryck

Plädar i alla dess former är enkla att matcha med kuddar, gardiner, sittdynor och dukar. Det ger ett extra mysigt och välkomnande intryck med riktigt varma och gosiga plädar, så satsa gärna på pälsfodrade fleeceplädar eller varför inte fuskpäls helt igenom! Det passar lika bra ute som inne och värmer skönt fram på kvällskvisten.

Kom ihåg att textilier för utomhusbruk kräver förvaring, så i samband med att du köper kuddar och plädar är det en bra idé att även köpa någon form av förvaringslåda. Försök att hitta en förvaringsmöbel som matchar övriga möbler och och inredningsdetaljer, såväl inomhus som utomhus. Återigen är rotting ett bra alternativ.

Tips 4: Använd redskap som är snygga

Använd redskap och andra detaljer som är snygga och som samtidigt används, t.ex. är en gasolgrill något som många har på sin uteplats. Se då till att den gasolgrill som du väljer är någon som passar in på uteplatsen och hör ihop med trädgårdsmöbler t.ex. Det finns många olika stilar på gasolgrillar och Bluegaz.se har en som har vunnit bäst i test flera år i rad. Här kan du hitta bluegaz olika gasolgrillar om du letar efter en bra grill som också gör sig bra på uteplatsen. Annars har du även många byggvaruhus som exempelvis K-rauta som också har ett stort utbud av olika grillar.